Inside Outside Finland

Inside Outside Finland -taideteos on 20 minuutin VR-kokemus, joka esittelee neljä suomalaista Outsider-taiteilijaa ja -taideteosta ainutlaatuisissa ympäristöissä. Taiteilijat ovat Veijo Rönkkönen ja Parikkalan patsaspuisto, Enni Idin taiteilijakoti, Kalevi Helvetin performanssiesitys Vallilan Konepajalla sekä Hanna Keynäksen sädehoitoprosessin aikana syntynyt taide Autismisäätiöllä. Teoksen avulla kokijan on mahdollista vierailla kohteissa, joihin pääsy muuten olisi vaikeaa tai mahdotonta ja tutustua taiteilijoiden vaikuttaviin elämäntarinoihin 360 videoiden ja äänimaiseman muodossa.


Pertin Valinta ja Donkey Hotel ovat suunnitellut ja tuottanut teoksen yhdessä työryhmän kanssa, johon kuuluu myös vammaisia taiteilijoita. Työryhmä: Sami Helle, Kari Aalto, Päivi Lilja, Minna Haveri, Heini Merkkiniemi ja Sami Jahnukainen. Yhteistuotanto Pertin Valinta, Donkey Hotel, Lyhty ry, Autismisäätiö.

Suomalainen Outsider-taide esitellään teoksessa tasavertaisesti vammaisten ja ei-vammaisten taiteilijoiden yhteisteoksena, joissa jokaisen taiteilijan elämäntarina tuodaan esiin yhdenvertaisesti rajoitteisena ja rikkaana. Teos esittelee kaksi arvostettua suomalaista vammaista taiteilijaa, Kalevi Helvetin ja Hanna Keynäksen, sekä Veijo Rönkösen ja Enni Idin jotka elivät rajoitetussa elinympäristössä. Heidän tarinansa kertominen tuovat esille toisaalta vammaisuuteen ja rajoitteisiin liittyviä haasteita, mutta toisaalta myös ainutlaatuisia ja luovia ratkaisumahdollisuuksia.

Teoksen äänituotantoon osallistuu Lyhty ry.n musiikkityöpajan muusikoita ja mediatyön tekijöitä.

5.12.2018.-5.1.2019
Keskustakirjasto Oodi, Töölönlahdenkatu 4.