Kort på svenska

Vad är DiDa?

DiDa – Disability Day Art & Action är en nätverksfestival som firas i samband med den internationella funktionshinderdagen den 3 december. DiDa vill lyfta fram frågor om mänskliga rättigheter och jämställdhet genom högkvalitativa och tankeväckande konstverk, kulturprogram och andra handlingar.

Som en del av Finlands jubileumsårs program lyfter DiDa- nätverksfestivalen fram funktionshindrades rätt till ett självständigt liv och självbestämmande.

Vad händer på festivalen?

DiDa:s huvudevenemang ordnas den 3.12.2017 i Ruohis tapahtumatila, Gräsviken, Helsingfors. I år firas DiDa hela veckan från den 27.11 till den 3.12. I veckans program ingår seminarier, utställningar med tolkade guidningar och mycket mer.

I programmet ingår bland annat teckenspråkiga stand up komikern Gavin Lilley, ResonaariDuo med sin underhållande pop och rock music, dansgruppen Ihanat bestående av barn och unga med intellektuell funktionsnedsättning och ståkmusikgruppen Vakuuttikvartetti. Gatumusik blir det i form av rap med Elvido och MC KOO. Lokerointinäytelmä med de unga I Aspa Stiftelsen behandlar ångestskapande och ibland komiska klassificerande fördomar som de stöter på i samhället. Det ingår också filmer I programmet till exempel Salainen metsäni dokumentären om Lauri som är autist och en fotografiutställning av Abilis stiftelsen.

Det finns på plats ett pop up kafé arrangerat av Kahvila Anna.

Om du söker efter svensksprågik program, se DuvTeaterns Min historia seminarium (28.-29.11)!

Vem organiserar DiDa?

DiDa är organiserad av Tröskeln rf, Abilis-säätiö, Tukilinja, Eucrea Finland rf och Kultur för alla.

DiDa arrangeras i år för andra gången av fler handikapporganisationer, aktörer inom kulturfältet och andra organisationer. Vi letar efter partners att samarbeta med som programproducent eller huvudpartner. Om du är intresserad av att samarbeta, ta kontakt med producenten.

Tillgänglighet

Festivalen kommer att göras så tillgänglig som möjligt. Alla utrymmen har tillgängliga ingångar och toaletter.

Ytterligare information om de olika platsernas tillgänglighet uppdateras på denna webbplats.

Kontakt

Producent Oona Simolin, tel. +358 44 2909 651, info@disabilityday.fi